Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Okami – sudestakertovavideopeli

Yksi kaikkien aikojen puhutuimmista videopeleistä on Capcomin ja Clover Studiosin yhteistyössä kehittämä Okami, joka poikkeaa persoonallisuutensa ansiosta kaikista muista videopeleistä. Sitä kehutaankin visuaalisuutensa ansiosta ylivertaiseksi, sillä vastaavaa ei toistaiseksi ole pelimaailmassa nähty. Vaikka peli on julkaistu Euroopassa vuonna 2007, hakee se edelleen eksoottisuudellaan vastaavaa. Se on voittanut jopa äänestyksiä kaikkein kauneinta videopeliä haettaessa ja saavuttanut arvostetun BAFTA Game Awards -palkinnon ainutlaatuisesta musiikista. Sen grafiikoiden kuvaillaankin muistuttavan vesivärein maalatun paperin sekä kalligrafisen taiteen yhdistelmää. Se on täysin erilainen peli kuin Vikings: Wolves of Midgard.

Pelin tausta

Okamin taustatiimi on aasialaislähtöistä – säveltäjät, ohjelmoijat ja ohjaaja ovat kaikki kotoisin Japanista, mikä näkyy myös tarinassa. Okamin teema perustuu japanilaiseen kansantaruun, jonka ansiosta pelin elementit ja symboliikka kuvastavat erinomaisesti kyseisestä kulttuuria. Tästä erinomaisena esimerkkinä nähdään edellä mainittu kalligrafinen taide, joka on alun perin juuri Japanista kotoisin.

Peli on julkaistu Nintendon Wiille sekä PlayStationeille. Siitä on tehty myös Okamiden-niminen jatko-osa, joka on saatavana Nintendon DS -konsolilla. Pelistä on lanseerattu myös entistä teräväpiirtoversiona Okami HD, jota voi pelata ainoastaan PlayStation 3:lla.

Juoni

Okami sijoittuu 100 vuoden takaiseen Kaimin kylään, jossa hallitsi demoni nimeltä Orochi. Se halusi, että kerran vuodessa sille uhrattaisiin nuori tyttö. Tämä kaava toistui vuodesta toiseen, kun yhteisöön astui susi, joka oli tullut aistimansa pahuuden perässä. Kyseessä oli eläimen muodon ottanut auringon jumala, joka haastoi ilkeämielisen demonin kaksintaisteluun. Se kuitenkin haavoittui tässä tappelussa, jonka seurauksena se kuoli ja muuttui patsaaksi.

Pelin alku sijoittuu tilanteeseen, jossa demoni syntyy uudelleen sadan vuoden kuluttua ja jatkaa terrorisointiaan. Kylän suojelijana tunnettu puiden hengetär saa herätettyä auringonjumala Shiranuin jälleen henkiin – kyseessä ei kuitenkaan ole enää sama hahmo, vaan se on syntynyt Amatrasuna. Hahmojen erona on, että se on heikompi kuin alkuperäinen jumalhahmo, minkä takia sen täytyy opetella kaikki taidot uudestaan. Pelastukseksi tulee ötökkäheimolainen Issun, joka lähtee opastamaan Amaterasua. Näiden kahden hahmon yhteistyö osoittautuu etenkin Amaterasun kannalta erittäin tärkeäksi, sillä uuden ystävänsä ansiosta se voi keskustella kylässä asuvien ihmisten kanssa. Tällä tavalla vuorovaikutus kyläläisten kanssa mahdollistuu, sillä se itse ei osaa puhua.

Puiden hengetär käskee Amaterasua tappamaan Orochin, jonka ei saisi enää antaa uudelleensyntyä – toisin kuin tällä kerralla. Tätä seikkailua tutkitaankin videopelin aikana, sillä matka on pitkä ja raskas. Amaterasun täytyy tuhota useita erilaisia hirviöitä, poimia sekä suorittaa mitä ihmeellisimpiä tehtäviä. Pelin erikoisuutena nähdään erikoiset kamppailutilanteet, joissa vihollisten hyökkäysyritykset ja vastustajien tuhoamiset hoidetaan mustesivellintä.

Jatko-osa

Vain muutama vuosi Okamin jälkeen ilmestyi Okamiden, jossa auringon jumala on saanut jälkikasvua – tällä kertaa päähahmona on Chibiterasu, joka tarvitsee pärjäämiseen apua. Tarina jatkuu pisteessä, jossa demonit ovat palanneet takaisin Japaniin ja myrkyttäneet maaperän täyteen violettia. Tarkoituksena on pelastaa maailma käyttämällä pyhää sivellintä, jonka kosketus auttaa kuolleita puita heräämään takaisin kukkaan. Demonien tuhoamiseksi täytyy käyttää monipuolisesti kaikenlaisia taktiikoita, joiden avulla ne saadaan kukistettua.

Yhteenveto

Okamin lanseerausta odotettiin todella kovasti, mutta se ei myöskään pettänyt sille asetettuja vaatimuksia. Tämä peli on upea kokonaisuus, jonka pelattavuus hakee vertaistaan. Mielenkiintoiset elementit ja viittaukset japanilaiseen kulttuurin mahdollistavat silmille todellisen elämyksen sekä poikkeuksellisesti toteutetun taistelupelin. Pelaaja pääsee oppimaan monenlaisia uusia asioita tämän pelin ohessa japanilaisesta kulttuurista, mikä lisää sen vetovoimaa. Jos peli tuntuu mieluisalta, ei missään nimessä kannata jättää jatko-osaa välistä.